Selecteer een pagina

Als exclusief distributeur van pure, eerlijke, echte en natuurlijke Italiaanse truffelproducten aan de consument, deelt DeliPuur graag het verhaal van haar leverancier: Il Mondo del Tartufo. De persoon achter Il Mondo del Tartufo is Raimond J.M.C. Zuure, de zelfbenoemd truffel ambassadeur en woonachtig in Leusden. In dit blog stellen we u graag voor aan Raimond en duiken wij in het verhaal achter het ontstaan van Il Mondo del Tartufo.

De truffelprins
De truffelprins Truffelprins Raimond kwam 14 jaar geleden in contact met een Italiaanse truffeljager die in Duitsland woont. Reeds meer dan 30 jaar importeert hij verse truffels uit Italie en distribueert ze aan afnemers in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De verse truffels worden wekelijks verzameld door de vriendengroep die reeds vele jaren samenwerken en die wekelijks voor voldoende beschikbaarheid en kwaliteit van de verse truffels zorg dragen. Aangezien de balans tussen aanbod en vraag niet altijd overeenstemt, zijn er periodes dat het aanbod truffels de vraag overschrijdt. Gezien de beperkte houdbaarheid worden delen van de Il Mondo Del Tartufo truffels verwerkt in unieke truffelproducten. Andere delen daarvan worden voor de productie van natuurlijke extracten gebruikt om de truffelproducten op een natuurlijke wijze te aromatiseren.

Truffel missie
De missie van Raimond? (H)erkenning van de uniciteit (uniekheid en exclusiviteit) van de verse truffel te benadrukken en vooral het vertrouwen in eerlijke, echte, pure truffelproducten in de culinaire gastronomie in Nederland terug te winnen. Een ander speerpunt van zijn missie is om consumenten te vergewissen dat het consumeren van gerechten met truffel eerder een beleving is dan het gewoon nuttigen van een bijzondere maaltijd.

Vanuit het Utrechtse Leusden rijdt Raimond wekelijks via Duitsland naar de betere restaurants in alle delen van het land om zijn ingevlogen (gegarandeerd verse) truffels en/of fijne truffelproducten persoonlijk af te leveren. De verse truffels komen vanuit Italië aan bij zijn leverancier in Duitsland, waar Raimond ze dan wekelijks ophaalt tezamen met de benodigde truffelproducten voor die betreffende week. Zodoende wordt de versheid van de verse truffels iedere week weer gegarandeerd. Truffelproducten

Productie truffelproducten
De truffelproducten van Il Mondo del Tartufo worden vandaag de dag nog altijd op relatief kleine schaal geproduceerd door boerenfamilies op het platteland in de zes Midden-Italiaanse regio’s. Familieleden struinen elk seizoen als truffeljagers de desbetreffende gebieden af. Van de niet verkochte truffels produceert elke familie zijn eigen specialiteit en is ook verantwoordelijk voor het eigen resultaat. Onafhankelijk, maar gezamenlijk ook afhankelijk van elkaar gezien de logistiek, inkoop en marketing. Zo houdt de ene familie zich enkel en alleen bezig met de productie van truffelboter, en de ander bijvoorbeeld alleen van witte truffelhoning, -olie etc. De truffels van Il Mondo del Tartufo worden duurzaam geoogst met respect voor ‘terroir’ en product. De truffelproducten zijn eenvoudig van samenstelling. Dit betekent dat ze enkel in combinatie zijn met één ander halffabricaat als olie, champignons, boter of honing. Zonder verdere smaak en geur beïnvloedende ingrediënten en gearomatiseerd met de extracten (natuurlijke, echte aroma’s) van de verwerkte truffels. Dit betekent ook vrij van smaakversterkers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Door een gesofisticeerd pasteurisatie proces zijn de producten vaak meerdere jaren houdbaar alvorens in kwaliteit te verminderen. Uitzondering hierbij is de witte wintertruffelboter die een beperkte, bij wet voorgeschreven, houdbaarheid heeft van 3 maanden. Met de Il Mondo del Tartufo truffelproducten wordt de gebruiker geconfronteerd met de pure finesse en subtiliteit die de truffel in geur en smaak zo bijzonder maakt. En dat is dé boodschap die Raimond graag uitdraagt.

Reputatie truffelproducten
De truffelproducten van Il Mondo del Tartufo hebben door het werk van Raimond een uitzonderlijke reputatie en een gestaag groeiende bekendheid opgebouwd in Nederland. Hij is onder meer gepassioneerd Partner-Lid van meerdere duurzame en bewuste organisaties in de food industrie w.o. Eurotoques Nederland Nederland,Slowfood en Het Koksgilde. Daarnaast is er de erkenning van vakscholen als Cas Spijkers Academie (Nijmegen, Breda en Almelo), waar Raimond jaarlijks truffel Masterclasses geeft aan jonge, talentvolle enthousiaste koks in het derde jaar van hun 4-jarige opleiding alsook bij verschillende ROC’s in de rest van Nederland (w.o. Landstede te Zwolle, ROC Wageningen te Wageningen etc.).

Truffel in winkels
De truffel en truffelproducten van Il Mondo del Tartufo zijn verkrijgbaar in een kleine groep gastronomische en/of specialiteitenwinkels. Raimond is zeer selectief in de keuze van zijn delicatessen/specialiteiten winkels. De eigenaren moeten zeker een speciale voorliefde en passie hebben met truffels, anders verkoopt het eerlijke product niet. Er zijn veel winkels die geen echte, pure, eerlijke truffelproducten verkopen. Het gros van de producten heeft weinig of niets te maken met truffel dan alleen maar de naam, geur en/of associatie met truffel. Nederland kent geen truffel cultuur en daarom is er nagenoeg geen wetgeving op dat gebied. Truffels die worden gevonden in Nederland zijn niet interessant voor de gastronomie omdat ze de kwaliteit van geur, consistentie en smaak missen. Om deze reden kan men allerlei fantasienamen gebruiken om te duiden wat de consument van de inhoud kan verwachten. Misleiding, vindt truffelprins.

DeliPuur
Al ruim 13 jaar worden de truffelproducten van Il Mondo del Tartufo gebruikt in de culinaire gastronomie. Enkele trouwe, jarenlange en tevreden afnemers zijn o.a. Hoeve de Boogaard, Geijsteren, Truffelaer in Veldhoven, La Dolce Vita in Son en Breugel, De Buffel in Best, Trattoria Il Cantinori in Geldrop, De Salentein, Nijkerk, L’ami Jac, Utrecht , PuurM, Berg en Dal etc. Sinds 2017 zijn deze truffelproducten exclusief te krijgen voor u als consument in de DeliPuur webshop.

Truffelproducten

Verse truffels

Meer informatie over truffelprins Raimond Zuure? Afgelopen jaar is hij door de Leusderkrant benaderd. Lees het volledige krantenartikel hier.